„Szczecin i województwo zachodniopomorskie oczami dziecka”

z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości

 

Regulamin Konkursu

 

za konkurs w szkole odpowiada p. Strecker

 

  • 1. Organizator

Organizatorem I wojewódzkiego konkursu plastycznego „Szczecin i województwo zachodniopomorskie oczami dziecka” jest Szkoła Podstawowa nr 8 im. Młodych Europejczyków                 w Szczecinie, mieszcząca się przy ul. Brodnickiej 10.

Konkurs jest objęty Patronatem Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty, Mecenatem Miasta Szczecin oraz Patronatem Honorowym Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

 

Konkurs został objęty patronatem medialnym Polskiego Radia Szczecin.

 

Cenne nagrody za zajęcie I miejsca ufundował  Zachodniopomorski Kurator Oświaty.

Partnerem, który ufundował nagrody, jest również Dyrektor Gabinetu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

 

Osobami odpowiedzialnymi za przebieg konkursu są nauczyciele:

  1. Eleonora Michorzewska, p. Bogusława Piechnik - Anani i p. Angelika Żyndul.

 

Wszelkie dodatkowe pytania proszę kierować pod adres:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  z dopiskiem: Konkurs plastyczny

 

 

  • 2. Cele konkursu

 

  • Przedstawienie oczami dzieci walorów turystycznych, historycznych i kulturowych miasta Szczecina i województwa zachodniopomorskiego.

 

  • Prezentacja twórczości dzieci ukazująca piękno miasta Szczecina i województwa zachodniopomorskiego.

 

  • Kształtowanie wśród uczestników konkursu emocjonalnego stosunku do miasta i okolic, w których się wychowują i mieszkają.

 

  • Zgłębianie poczucia tożsamości regionalnej.

 

  • Propagowanie wśród dzieci działań zmierzających w kierunku ochrony, popularyzacji i promocji różnych środowisk i miejsc zamieszkania.

 

  • Rozwijanie kreatywności, uzdolnień plastycznych, wrażliwości artystycznej dzieci,

 

  • 3 . Warunki uczestnictwa

 

  • Uczestnikami Konkursu mogą zostać dzieci szkół podstawowych województwa zachodniopomorskiego uczęszczające do szkoły podstawowej.

 

  • Komisja oceniać będzie prace w dwóch kategoriach wiekowych:

            6 –7 lat,

            8 –10 lat.

 

  • Uczestnicy przygotowują prace plastyczne przy wykorzystaniu dowolnych technik plastycznych, w formacie A3. Prac nie należy oprawiać (prace w innym formacie nie będą brane pod uwagę).

 

  • Tematem prac powinny być miejsca ciekawe pod względem historycznym, kulturowym, architektonicznym lub przyrodniczym znajdujące się na terenie województwa zachodniopomorskiego.

 

  • Prace nadesłane na konkurs muszą być pracami własnymi, nigdzie indziej wcześniej niepublikowanymi, nieprzedstawianymi na innych konkursach. Nadesłanie pracy na Konkurs jest jednoznaczne ze złożeniem deklaracji o takich faktach.

 

  • Każdy Uczestnik może złożyć tylko jedną pracę konkursową; prace zbiorowe nie będą oceniane. Dostarczone dzieło musi zawierać wypełnioną Kartę zgłoszenia. Prace muszą być wykonane samodzielnie.

 

  • Opis pracy drukiem na odwrocie: imię, nazwisko i wiek autora, dokładny adres szkoły (placówki), imię i nazwisko nauczyciela (instruktora), tytuł pracy: obiekt i miejscowość, w którym się znajduje.

 

  • Do przesyłki należy dołączyć listę zbiorczą autorów prac opatrzoną pieczęcią szkoły (placówki) oraz oświadczenia Rodziców.

 

  • W ramach działalności Organizatora nadesłane prace zostaną wyeksponowane w Szkole Podstawowej nr 8 im. Młodych Europejczyków w Szczecinie.

 

  • Uczestnicy Konkursu wyrażają zgodę na opublikowanie wyników Konkursu oraz fotografii wystawy na stronie internetowej szkoły Organizatora Konkursu.

 

  • Nadesłane prace przechodzą na własność Szkoły Podstawowej nr 8 im. Młodych Europejczyków w Szczecinie.

 

  • Biorąc udział w konkursie, uczestnik wyraża zgodę na zastosowanie się do niniejszego Regulaminu.

 

 

  • 4. Termin i warunki dostarczenia prac

 

  • Pracę należy przesłać pocztą pod niżej podany adres lub dostarczyć osobiście

 do Organizatora Konkursu:

           

            Szkoła Podstawowa nr 8 im. Młodych Europejczyków

  1. Brodnicka 10

            71-044 Szczecin

            Z dopiskiem „Szczecin i województwo zachodniopomorskie oczami dziecka” – konkurs             plastyczny.

 

  • Prace należy składać od 19 lutego 2018r. do 19 kwietnia 2018r.

 

 

 

  • 5. Rozstrzygnięcie konkursu

 

  • Powołane przez organizatora Jury dokona oceny nadesłanych prac, wyłoni laureatów w każdej kategorii i przyzna po 3 nagrody (I, II, III miejsce), dyplomy oraz listy uznania dla nauczycieli i instruktorów.

 

  • Prace będą oceniane zgodnie z kryteriami:
    • zachowanie tematu Konkursu,
    • wrażenie artystyczne,
    • samodzielność wykonania pracy,
    • estetyka pracy.

 

 

„Szczecin i województwo zachodniopomorskie oczami dziecka”

 

  • Osoby nagrodzone i wyróżnione zostaną zaproszone na uroczyste rozdanie nagród w Szkole Podstawowej nr 8 im. Młodych Europejczyków w Szczecinie. Informacje o dacie i godzinie zostaną przesłane drogą elektroniczną w trakcie trwania Konkursu.

 

  • Informacje o laureatach konkursu oraz terminie odbioru nagród (dzień, godzina) zostaną przesłane drogą elektroniczną do dnia 30 kwietnia 2018 r.

 

 

  • Uroczysta Gala wręczenia nagród odbędzie się 8 maja 2018 r.

 

  • Nagrody nieodebrane w powyższym terminie laureaci mogą odebrać w ciągu 2 tygodni od dnia rozstrzygnięcia konkursu w siedzibie Organizatora. Po tym okresie przechodzą one na rzecz Organizatora Konkursu.

 

Szkoła Podstawowa nr 42

Im. Stefanii Sempołowskiej

Ul. Hoża 25

71-699 Szczecin

tel.: 091 442 17 38

 

Ogłasza

 

IV MIĘDZYSZKOLNY KONKURS PLASTYCZNY

                        POD TYTUŁEM:

                   „ Podwodny świat”

 

 

Cele:

  • Rozwijanie wyobraźni, zainteresowań plastycznych,
  • Doskonalenie umiejętności wyrażania się poprzez sztukę
  • Rozwijanie zainteresowań tematyką morską

 

                                                Regulamin

  1. Warunki uczestnictwa:
  • Udział w konkursie mogą wziąć uczniowie szkół podstawowych z klas I-VII
  • Autor może wykonać  tylko jedną pracę
  • Praca powinna być wykonana indywidualnie
  1. Każda praca powinna zawierać następujące dane:
  • Imię i nazwisko autora
  • Klasa
  • Nazwa i adres szkoły
  • Imię i nazwisko nauczyciela – opiekuna

Ponadto należy dołączyć do prac kartę zgłoszenia uczestnictwa w konkursie (załącznik nr 1)

  1. Uczestnicy i przedmiot konkursu:
  • Uczniowie klas I-VIII szkół podstawowych wykonanie pracy plastycznej:
  • format A4 plus oprawa passe partour
  • technika - collage
  1. Zasady przyjmowania prac:
  • Termin składania prac – 6 kwietnia 2018r
  • Prace należy dostarczyć osobiście do sekretariatu Szkoły Podstawowej nr 42

w godzinach od 8:00 do 15:00

  1. Kryteria oceny: zgodność pracy konkursowej z tematyką konkursu, interesujące ujęcie tematu pracy, pomysłowość, oryginalność i twórczy charakter pracy.

Prace oceniane będą na poziomach:

  • klasy I-III,
  • klasy IV-VI

Na każdym poziomie wyłonione będzie miejsce I, II, III oraz wyróżnienia.

  1. Autorzy najlepszych prac zostaną uhonorowani dyplomami i nagrodami a nauczyciele tych uczniów otrzymają stosowne podziękowania.
  2. Inne informacje:
  • Podsumowanie konkursu odbędzie się w kwietniu 2018 roku w Szkole Podstawowej

nr 42 w Szczecinie, o dokładnym terminie wręczenia nagród powiadomimy finalistów osobno. Nieodebrane nagrody należy odebrać w ciągu 2 tygodni od daty uroczystego podsumowania i wręczenia nagród.

  • Organizator zastrzega sobie prawo do zatrzymania i wykorzystania złożonych prac
  • Ewentualne pytania prosimy kierować do organizatorów – Joanny Pieszak, Joanny Żukowskiej, Małgorzaty Wężowskiej tel.:  091 442 17 38

Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją niniejszego regulaminu.

za konkurs odpowiada: kl. I-III p. Głuch, kl. IV - VII p. Kulbacka

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS OBIADOWY SP 63 Z OI NA DNI 06 05 – 17 05 2024

 

PONIEDZIAŁEK 06 05 2024

 

Zupa fasolowa: mięso wieprzowe, fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

ALERGENY

 

SELER

 

 

 

 

Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka

z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 150+100g

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Herbata miętowa

Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza

gryczana, kasza jaglana, siemię lniane;

 

KALOR 639; B 14 g; T 7 g; W 126 g

 

 

WTOREK 07 05 2024

 

Zupa pejzanka: kurczak, pomidory, kapusta biała,

fasola biała, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz z indyka: mięso z fileta indyka, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, mąka pszenna (ziarna pszenicy), olej, sól, pieprz, papryka słodka, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii) ; 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

SELER

Ryżryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Marchew z brzoskwinią: marchew, brzoskwinia; 100g

 

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

 

KALOR 645; B 28 g; T 20g; W 98 g

 

ŚRODA 08 05 2024

 

Krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, kasza pęczak (ziarna jęczmienia), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, natka pietruszki; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

Kotlet schabowy: schab, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; 100g

JAJA

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Surówka szwedzka: kapusta kiszona, kapusta biała, ogórek kiszony, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

 

Kompot: śliwka;

 

KALOR 724; B 26 g; T 33 g; W 82 g

 

 

CZWARTEK 09 05 2024

 

Barszcz czerwony: mięso wieprzowe, buraki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Wieprzowina w jarzynach: mięso wieprzowe, kalafior, brukselka, cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, pomidory krojone (pomidory, sól), koncentrat pomidorowy (pomidory), sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek; 80+120g

 

 

 

Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Kompot: wiśnia;

Jabłko

 

KALOR 745; B 24 g; T 22 g; W 98 g

 

 

PIĄTEK 10 05 2024

 

Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

GLUTEN Z PSZENICY

 

Ryba saute: filet z dorsza/miruny (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; 100g

RYBA

GLUTEN Z PSZENICY

 

Kasza bulgur: kasza bulgur (ziarna pszenicy),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; 100g

 

Herbata ziołowa;

 

KALOR 603; B 40 g; T 14 g; W 85 g

 

PONIEDZIAŁEK 13 05 2024

 

Zupa ogórkowa: kurczak, ogórek kiszony, koper, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

 

 

 

Pyzy z mięsem: ziemniaki, mięso wieprzowo/wołowe, mąka ziemniaczana, jaja, cebula, sól, pieprz, majeranek, czosnek; 200g

 

JAJA

 

Kapusta zasmażana: kapusta kiszona, cebula, olej, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, masło (śmietanka

z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy); 100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Kompot: porzeczka

Śliwka

 

KALOR 743; B 23 g; T 28 g; W 99 g

 

 

WTOREK 14 05 2024

 

Zupa ziemniaczana: mięso wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, papryka, szczypior, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, majeranek; 300ml

 

ALERGENY

 

SELER

 

Pulpety drobiowe w sosie warzywnym: mięso z udźca indyka, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), jaja, mąka pszenna (ziarna pszenicy), natka

z pietruszki, marchew, pietruszka, seler, cebula, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 90+70g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

JAJA

Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

MLEKO

Marchew z jabłkiem: marchew, jabłko, chrzan kremowy (korzeń chrzanu, woda, cukier, śmietanka , olej rzepakowy, mleko), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)/jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii); 100g

MLEKO

Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka);

 

KALOR 598; B 31g; T 19g; W 72g

 

 

ŚRODA 15 05 2024

 

Zupa pomidorowa z ryżem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, przecier pomidorowy (pomidory), ryż, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); 300ml

ALERGENY

 

SELER

MLEKO

Gulasz wieprzowy: mięso z szynki, marchew, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna (ziarna pszenicy); 80+70g

GLUTEN Z PSZENICY

Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; 150g

GLUTEN Z JĘCZMIENIA

MLEKO

Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; 100g

MLEKO

Kompot: wiśnia

 

KALOR 736; B 26 g; T 28 g; W 99 g

 

 

CZWARTEK 16 05 2024

 

Rosół: kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, makaron (mąka z pszenicy durum), natka pietruszki; 300ml

 

 

ALERGENY

 

SELER

GLUTEN Z PSZENICY

 

 

Udko opiekane: udko z kurczaka, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; 100g

 

Ziemniakiziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; 150g

MLEKO

Marchew z groszkiem: marchew, groszek zielony, masło (śmietanka z mleka), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, cukier; 100g

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

 

Kompot: śliwka

 

KALOR 651; B 26g; T 24g; W 82

 

PIĄTEK 17 05 2024

 

Spaghetti bolognese: makaron spaghetti (mąka

z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka

żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól, kwas cytrynowy), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; 150+150g

ALERGENY

 

GLUTEN Z PSZENICY

MLEKO

Mięta z cytryną

Banan

 

KALOR 582; B 18 g; T 20 g; W 85 g

 

 

ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ) ,

2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,

9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od

producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.

 

Szkoła Podstawowa nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi ogłasza zamówienie na dostawę żywności

dokładne wymogi i szczegóły zamówienia podane w poniższym linku

http://bip.um.szczecin.pl/chapter_11711.asp?soid=3DC1B1FC8601470E8419833BD0C73AF7