OZE jest to skrót od Odnawialnych Źródeł Energii. Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne odnawialne źródła energii są to „źródła wykorzystujące w procesie przetwarzania energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek oraz energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu wysypiskowego, a także z biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych”.
W związku z tym źródłami energii może być: słońce, wiatr, woda (rzeki, pływy i fale morskie), a także energia jądrowa, biomas oraz biogaz. Do energii odnawialnej zalicza się również ciepło pozyskane z ziemi (energia geotermalna), powietrza (energia aerotermalna), wody (energia hydrotermalna) oraz spalania biomasy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu dotyczącego Odnawialnych Źródeł Energii. Jest to animacja zrealizowana przez To Do Media dla Centrum Edukacji Ekologicznej Jastrzębskiego Zakładu Wodociągów i Kanalizacji S.A.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat OZE zapraszamy na poniższe strony:
Podcast o Odnawialnych Źródłach Energii:
https://open.spotify.com/show/2S11AFgEemTY9S1VsrL1Py
Portal z ciekawymi artykułami i filmami:
http://odnawialnezrodlaenergii.pl
Strona internetowa PGE Energia Odnawialna:
https://pgeeo.pl/Zielona-energia-i-OZE
Kanał na Youtube „Świat OZE”:
Celem efektywnego wykorzystania energii jest zmniejszenie ilości energii potrzebnej do dostarczania produktów i usług.
Rozwiązania pozwalające zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne:
Dzięki zastosowaniu takich rozwiązań, do ogrzania lub ochłodzenia mieszkań zużywa się mniejszą ilość energii, tak aby osiągnąć komfortową temperaturę w pomieszczeniu.
Ograniczanie zużycia energii obniża koszty eksploatacji i może przyczynić się do oszczędności w naszych kieszeniach. Dodatkowo służy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń.
Efektywność energetyczna i energia odnawialna są uznawane za bliźniacze filary zrównoważonej polityki energetycznej.
JADŁOSPIS SP 63 Z OI DLA ODDZIAŁÓW PRZEDSZKOLNYCH
NA DNI 20 01 – 31 01 2025
PONIEDZIAŁEK 20 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami: zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól),chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), ogórek; herbata z cytryną; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa gulaszowa: wołowina b/k, papryka, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, koncentrat pomidorowy (pomidory); ALERGENY: SELER Makaron z sosem truskawkowym; makaron (mąka z pszenicy durum), truskawka, cukier, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Herbata miętowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Paluch drożdżowy(mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); sok warzywno-owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
KALOR 866; B 27 g; T 15 g; W 155 g |
WTOREK 21 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, serem żółtym, pasztetem drobiowym i warzywami: chleb pszenno- żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa, mleko; herbata z cytryną: herbata czarna, cytryna, cukier; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa szpinakowa: kurczak, szpinak, jaja, koper, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, JAJA, MLEKO
Bitki drobiowe w sosie curry : mięso z fileta kurczaka/indyka, papryka, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, imbir, mleczko kokosowe, olej, przyprawa curry; Ryż – ryż, masło (śmietanka z mleka), sól; Marchewka z pieca: marchew kostka, masło (śmietanka z mleka), sól, cukier; Kompot: porzeczka; ALERGENY: SELER, MLEKO PODWIECZOREK Jogurt owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii), dieta-mus owocowy/sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 912; B 62 g; T 25 g; W 98 g |
ŚRODA 22 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, miodem, bułka pszenna,/chleb razowy z masłem, dżemem, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, płatki kukurydziane pełne ziarno (mąka kukurydziana, kaszka pszenna, otręby pszenne), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), dżem 100% (owoce, sok jabłkowy); dieta -wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), ogórek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Banan; herbata lub woda
OBIAD Zupa brokułowa z fetą: kurczak, brokuły, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, ser typu greckiego (mleko, podpuszczka, sól), sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowo-wołowe, ryż, cebula, kapusta włoska, wywar warzywny (marchew, seler, pietruszka), koncentrat pomidorowy (pomidory), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, cukier, śmietana słodka (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Chałka (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); napój mleczny Actimel - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 962; B 45 g; T 35 g; W 153 g
|
CZWARTEK 23 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, wieprzową lub drobiową i warzywami, twarożek z rzodkiewką: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), rzodkiewka, sałata lodowa, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata z cytryną ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Mandarynka; herbata lub woda
OBIAD Zupa z zielonego groszku: kurczak, groszek zielony, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Stek z cebulką: mięso wieprzowe, jaja, cebula, olej, mleko, bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, majeranek, czosnek; Kasza pęczak: kasza pęczak (ziarna jęczmienia),masło (śmietanka z mleka), sól; Surówka z ogórka kiszonego z papryką: ogórek kiszony, papryka, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: wiśnia, cukier; ALERGENY: JAJA, GLUTEN Z PSZENICY, JĘCZMIENIA, MLEKO
PODWIECZOREK Koktajl mleczno-owocowy : maślanka (mleko, żywe kultury bakterii), malina; dieta-mus malinowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 970; B 30 g; T 23 g; W 130 g |
PIĄTEK 24 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypiorek; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA, JAJA
II ŚNIADANIE Pomidor koktajlowy; herbata lub woda
OBIAD Zupa z soczewicy: kurczak, czerwona soczewica, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Ryba panierowana: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot: truskawka, cukier; ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Chrupki kukurydziane (kasza kukurydziana), herbata owocowa
KALOR 896; B 47 g; T 30 g; W 114 g |
PONIEDZIAŁEK 27 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z makaronem, miodem, bułka pszenna/ chleb razowy z masłem, serem żółtym i warzywami, herbata z cytryną : zupa mleczna - mleko, makaron (mąka z pszenicy durum), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), ser żółty (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), sałata lodowa; dieta-wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi kurczaka); ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Kabanos (mięso z kurcząt/mięso wieprzowe, skrobia ziemniaczana, sól, cukier, przyprawy); herbata owocowa
OBIAD Zupa z fasolki szparagowej: kurczak, fasolka szparagowa, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Racuchy drożdżowe z jabłkiem; mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, mleko, cukier, drożdże piekarskie, olej, jabłko, cukier puder; Herbata ziołowa ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, JAJA, MLEKO
PODWIECZOREK Jogurt pitny Skyr - mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii ALERGENY: MLEKO
KALOR 978; B 50 g; T 42 g; W 149 g |
WTOREK 28 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, parówką drobiową, ketchupem i warzywami: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), parówka z filetem drobiowym (mięso z piersi kurczaka, białka mleka), ketchup łagodny (pomidory, cukier, sól), papryka; kawa z mlekiem – kawa zbożowa (cykoria, żyto), mleko; herbata ziołowa; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Pomarańcza; herbata lub woda
OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem: kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, cukier, koncentrat pomidorowy (pomidory), makaron (mąka z pszenicy durum), śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY Filet drobiowy: filet z kurczaka, jaja, olej, mleko, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), sól, pieprz, papryka słodka, czosnek; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka: sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor, ogórek, szczypior, koper, olej, sól, pieprz; Kompot: owoce mieszane (śliwka,wiśnia,truskawka,porzeczka) , cukier; ALERGENY: JAJA, MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
PODWIECZOREK Serek owocowy (mleko, owoce, cukier, żywe kultury bakterii); dieta- mus owocowy/ sok owocowy; herbata lub woda ALERGENY: MLEKO
KALOR 961; B 54 g; T 33 g; W 125 g |
ŚRODA 29 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z kaszą manną, miodem, bułka pszenna, chleb razowy lub pszenno-żytni z masłem, serkiem waniliowym, herbata lipowa : zupa mleczna - mleko, kasza manna (ziarna pszenicy), sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), serek waniliowy (twaróg z mleka, żywe kultury bakterii), ogórek; herbata lipowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Jabłko; herbata lub woda
OBIAD Zupa pieczarkowa: kurczak, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy, śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Schab w sosie: mięso ze schabu, mąka pszenna (ziarna pszenicy), marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele ang.; Kasza gryczana: kasza gryczana (ziarna gryki),masło (śmietanka z mleka), sól; Mizeria: ogórek, szczypior, koper, śmietana kwaśna (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz; Kompot:- śliwka, cukier ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, SELER, MLEKO
PODWIECZOREK Rogal maślany (mąka pszenna, mleko, drożdże, sól, cukier, masło z mleka); mleko smakowe (mleko, owoce/kakao); herbata lub woda ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY
KALOR 918; B 49 g; T 38 g; W 130 g |
CZWARTEK 30 01 2025
ŚNIADANIE Kanapka z chleba razowego lub pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym i warzywami, twarożek ze szczypiorkiem: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), pasztet (mięso z piersi indyka), twaróg (mleko, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii), szczypior, ogórek kiszony, kakao z mlekiem – kakao naturalne, mleko; herbata ziołowa ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA
II ŚNIADANIE Banan, herbata lub woda
OBIAD Zupa kalafiorowa: kurczak, kalafior, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, sól, pieprz, ziele ang., liść laurowy; śmietana (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii); ALERGENY: SELER, MLEKO Spaghetti po bolońsku: makaron spaghetti (mąka z pszenicy durum), mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy (pomidory), peperonata (papryka żółta, papryka czerwona, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej słonecznikowy, sól), ser żółty(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), olej, groszek zielony; Kompot:- wiśnia, cukier ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO
PODWIECZOREK Muffinki: mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier, olej, jaja; sok owocowy ALERGENY: GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, JAJA
KALOR 997; B 52 g; T 30 g; W 144 g |
PIĄTEK 31 01 2025
ŚNIADANIE Zupa mleczna z płatkami owsianymi i miodem, bułka pszenna/chleb razowy z masłem, wędliną wieprzową lub drobiową i warzywami, herbata z cytryną: zupa mleczna - mleko, płatki owsiane, sól, cukier, miód; bułka pszenna (mąka pszenna, drożdże, sól), chleb razowy (mąka żytnia, mąka pszenna razowa), masło (śmietanka z mleka), wędlina wieprzowa (mięso ze schabu) lub drobiowa (mięso z piersi indyka), pomidor; ALERGENY: MLEKO, GLUTEN Z PSZENICY, GLUTEN Z ŻYTA II ŚNIADANIE Gruszka; herbata lub woda
OBIAD Zupa z ciecierzycy: mięso wieprzowe/drobiowe , ciecierzyca, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, czosnek, pomidor, sól, pieprz, papryka słodka, ziele ang., liść laurowy, majeranek; ALERGENY: SELER Ryba saute: filet z miruny/dorsza (ryba), olej, mąka pszenna, sól, pieprz; Ziemniaki – ziemniaki, masło (śmietanka z mleka), koper, sól; Surówka z ogórka z marchewką: ogórek kiszony, marchew, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, olej; Kompot:- jagoda, cukier ALERGENY: RYBA, GLUTEN Z PSZENICY, MLEKO, GORCZYCA, JAJA
PODWIECZOREK Wafle ryżowe: ryż brązowy, słonecznik, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, siemię lniane; herbata owocowa
KALOR 852; B 35g; T 26g; W 137g |
Dieta bez-mleczna/bez laktozy – bez mleka, masła, śmietany, twarogu/mleko bez laktozy,
masło bez laktozy, śmietana bez laktozy, serek bez laktozy
ALERGENY : 1-GLUTEN ( 1.1 – PSZENICA, 1.2 – ŻYTO, 1.3 – JĘCZMIEŃ, 1.4 – OWIES,1.5 - ORKISZ),
2-SKORUPIAKI, 3-JAJA, 4-RYBY, 5-ORZESZKI ZIEMNE, 6-SOJA, 7-MLEKO, 8-ORZECHY,
9- SELER, 10-GORCZYCA, 11-SEZAM, 12-DWUTLENEK SIARKI, 13-ŁUBIN, 14-MIĘCZAKI.
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, majeranek,
oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od
producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Intendent zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie z przyczyn od niego niezależnych.